3+1 szarvashiba a bemutatkozásban – karikatúra egy rendezvényről

2018.06.02. 11:46

3+1 szarvashiba a bemutatkozásban – karikatúra egy rendezvényről

Sok networking eseményen vettem/veszek részt, ahol rendszeresen figyelem, hogy hogyan mutatják be tevékenységüket a vállalkozók. Elég ritkán hallok olyat, ami meg is marad bennem, legtöbbször üvegessé vált tekintettel várom, hogy megszabadulhassak az illetőtől.

Mire gondolok? Nézzünk egy elképzelt szituációt, amit a megtörtént esetekből gyúrtam össze.

  • Jó napot kívánok, ha már egyszer egymás mellé kerültünk, had mutatkozzak be,  Vittinger László vagyok.
  • Jó napot, „Öntudatos Dezső” vagyok.
  • Hogy tetszik a konferencia?
  • Nagyon jó, úgy néz ki, hogy hasznát tudom venni a cégemben a hallottaknak.
  • Mivel foglalkozik? (Itt nyitom ki Pandora szelencéjét.)
  • Cégem, a Fantom Ipari és Bizgentyűgyár Kft. gyártja azokat a bizgentyűket, ami mindenkinek javasolt az ajtóbecsapódás hangtalan lassítására, és ezáltal védi a dolgozók testi és lelki egészségét a zajkárosodás és az ijedtség tekintetében, már csak azért is, mert a bizgentyűk gasztobutánparapolimerből készülnek, így a használati idejük eléri az épületét, ami azért fontos, mert egy egyszeri beruházással tartósan meg lehet védeni a dolgozók és természetesen az ön egészségét, amely amúgyis annyi veszélynek van kitéve, mivel a mai áldatlan gazdasági állapotok rengeteg terhet rónak a vállalkozókra és az alkalmazottaikra, amivel olyan nehézzé vált a megtartásuk, így a helyzetünk lassan olyanná válik, amivel a rendszerváltás óta csak egyszer, a 2008-as gazdasági válság alatt volt dolgunk, de akkor is rengeteget lehetett volna csökkenteni a válság okozta károkat, amik annyi vállalkozást tettek tönkre, én is nagyon sokat szenvedtem, alig élte túl a cégem, még jó, hogy idejében eszembe jutott ez az ötlet, és nem csak a műanyag poharak és tányérok gyártásából kellett megélnem.
  • Értem. (Ennyit tudtam beszúrni, vett egy levegőt és folytatta.)

  • Zöld, türkisz, piros, kék, lila, okker, mustár, drapp és barna színekben gyártjuk, tényleg csak a képzelet szab határt az alkalmazásuknak, szerintem az önök irodájába is szükség lehet ezekre, és bátran ajánlhatja az ismerőseinek, hálásak lesznek magának, hogy segíti őket, gyakorlatilag mindenki az ügyfelünk, itt is van a táskámban pár darab, ha gondolja, megmutatom, és ha most vásárol, rögtön kap 10% kedvezményt….
  • Elnézést, de mindjárt vége szünetnek, nekem még előtte egy telefont el kell intéznem. (Fogom menekülőre a dolgot.)

Normális az ilyen??? Nyilván ez egy karikatúra, de szinte az összes elemét hallottam már, néha még hosszabban is mint a fenti mondatok. Értem én, hogy eladási kényszerben vagy, de akkor sem ez a módja, helye és ideje az értékesítésnek. Ilyenkor kapcsolatot építesz!

Mi a 3+1 legsúlyosabb hiba egy ilyen bemutatkozásban? Több is van, csak a legfontosabbakat emelem ki:

1. Hosszú! Ha be kell mutatnod a tevékenységedet, legyen egy kb. 8 mp-es és egy 30 mp-es bemutatkozásod. Hogyan? Keress meg és segítek megfogalmazni.

2. Udvariatlan! Dezső nem kérdezett vissza, hogy én mivel foglalkozom. Nem érdekelte, hogy üvegesedik a szemem, semmilyen figyelmet nem fordított rám. Az, hogy hogyan legyél szimpatikus, hogyan kelts jó első benyomást, pofonegyszerű, keress meg, és segítek a tudatos párbeszéd felépítésében.

3. Tukmálós! Ki mondta, hogy egy ilyen rendezvényen el kell adni??? Hol marad a bizalomépítés, az igényfelmérés??? Őszintén, te vettél már valamit így? Kapcsold ki a sales üzemmódot, egy ilyen rendezvényen nem eladnod kell. Tudom, hogy érdeklődést szeretnél kelteni magad iránt, ennek is meg van a módja, keress meg és megmutatom.

+1. NEGATÍV! Ez a legrosszabb amit megtehetsz, lehúzod az érzelmeit a másiknak, amivel pokolian rossz első benyomást hagysz magad után. Ha érdekel a módszer, amivel úgy tudsz pozitív maradni, hogy nem kell képmutatónak lenned hozzá, keress meg bátran.

A te bemutatkozásod milyen? Meg van egyáltalán tervezve? Ha elküldöd, kaphatsz hozzá néhány nézőpontot, hogy ne kövesd el a fenti hibákat.


Sales konzultációs csomagok mikro-, és kisvállalkozásoknak


Kattints ide, és töltsd le a személyes értékesítés 7+1 aranyszabályát, és használd a napi munkád során!


 

Vittinger László
kapcsolatépítész

>>vissza a blogbejegyzésekhez<<